Изјава епископа бачког Иринеја медијима, 26. мај 2011

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве завршио је 26. маја редовно засједање. Преостала је само једна сједница која ће бити одржана у петак ујутро 27. маја на којој ће бити усвојен записник. То је представницима медија у Патријаршији саопштио Његово Преосвештенство Епископ бачки Иринеј.

Сабор је одлучивао о предстојећој прослави 1700. годишњице Миланског едикта која ће 2013. године  бити обињежена у Нишу. Поред тога, како је саопштио Епископ Иринеј, донесене су и важне кадровске одлуке. На чело Епархије нишке долази Његово Преосвештенство викарни Епископ диоклијски  Јован (Пурић), на трон новоформиране Епархије крушевачке сешће  нови Епископ, досадашњи јерођакон Давид (Перовић), доцент Богословског факултета. Двије новоосноване Епархије у свијету добиле су администраторе. Администратор Епархије за Јужну и Средњу Америку, са сједиштем у Буеонос Ајресу, биће Његово Високопреосвештенство Епископ Црногорско - приморски Амфилохије, док ће Епархијом за Аустрију и Швајцарску, са сједиштем у Бечу, администрирати Епископ бачки Иринеј.

Дјелиће се на три дијела и Архиепископија београдско - карловачка, а у том послу Патријарху Иринеју помагаће, поред Епископа Атанасија (Раките) још два нова викарна Епископа. Протосинђел Јован (Ћулибрк), носиће титулу Епископа липљанског и Патријарха ће заступати у Манастиру Пећка Патријаршија, док ће други викарни владика бити Андреј (Ћилерџић), досадашњи сабрат Манастира Ковиљ, који ће носити титулу Епископа ремизијанијског. Митрополиту дабробосанском Николају,  у вођењу митрополије помагаће Епископ захумско - херцеговачки Григорије.

Изабран је и нови Синод Српске Православне Цркве, кога, на предлог Патријарха Иринеја, чине Епископ сремски Василије, Епископ шумадијски Јован и Епископ будимљанско - никшићки Јоаникије. Из старог састава Синода реизабран је Епископ Бачки Иринеј.