Изјава Епископа бачког Иринеја медијима, 23. мај 2011

Свети Архијерејски Сабор СПЦ одлучио да Рашко - призренска епархија остаје у досадашњим границама, саопштио Владика бачки Иринеј. Основане нове епархије за Европу и Америку.

Владика бачки Иринеј саопштио је да је Сабор Српске Православне Цркве одлучио да Рашко - призренска епархија неће мјењати своје границе и додао да су основане нове епархије за Европу и Америку.

„Иако је постојала идеја о подјели епархије Рашко - призренске, Сабор је, ипак, одлучио да би то било преурањено с обзиром на опште прилике", објаснио је Епископ Иринеј.

Према његовим ријечима, та је одлука одложена иако је било разних разговора, нагађања, па и медијских вијести од којих су неке биле више, а неке мање утемељене.

Епископ бачки је рекао да је одлука о подјели епархије Рашко - призренске одложена до даљег, јер Сабор сматра да то не треба радити док се не створе неопходни услови и онемогући евентуална злоупотреба такве подјеле.

Издвајањем Аустрије, Швајцарске и Италије из Средњоевропске епархије оснива се нова, Аустријско - швајцарска са сједиштем Бечу.

Нова епархија за Јужну Америку обухватаће јужну и централну Америку без Мексика.

Епархији новограчаничко - средњозападноамеричкој припајају се све парохије тог подручја, и тако се практично гаси ранија новограчаничка митрополија.

Одлучено је да се да сједиште Источноамеричке епархије из Питсбурга премјести у Њујорк и Вашингтон.