Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора СПЦ, 19. новембар 2010.

На конференцији за штампу одржаној у подне у петак 19. новембра у Патријаршији у Београду Његово Преосвештенство епископ бачки Г. Иринеј, кога је Свети Архијерејски Синод СПЦ задужио за информисање, обавијестио је представнике средстава за информисање о темама и закључцима које је Свети Архијерејски Сабор разматрао и донио 18. и 19. новембра. Разговарало се о стварању нових епархија на територији Србије, али и о неопходности прерасподјеле простора и стварања нових Епархија у Сјеверној и Јужној Америци.

Епископ бачки Иринеј упознао је представнике средстава јавног информисања о недозвољеном поступку умировљеног Епископа рашко – призренског Артемија, који се ујутро 19. новембра нашао у манастиру Дубоки поток код Зубиног потока, где је са својим присталицама служио Литургију. Тим поводом Епископ Иринеј прочитао је званично саопштење Светог Архијерејског Сабора.

 

 

 

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, који је на упражњени трон Епископа рашко-призренских јуче изабрао досадашњег викарног епископа липљанског Г. Теодосија, са великим жаљењем и забринутошћу примио је вест о покушају насилне узурпације црквене власти у овој многострадалној Епархији Српске Православне Цркве од стране умировљеног Епископа Артемија, који је овим поступком и формално ушао у раскол са Светим Архијерејским Сабором, односно са Српском Православном Црквом.

И поред изричите забране свештенодејства, коју му је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве 15. октобра 2010. године изрекао због његових антиканонских поступака и неприхватања одлукâ највиших јерархијских тела, Епископ Артемије је, без одобрења Светог Архијерејског Сабора, администратора Епархије рашко-призренске и новоименованог Епископа рашко-призренског, данас служио свету Литургију у манастиру Дубоки Поток (општина Зубин Поток), а саслуживала му је група клирика, његових присталица, који су такође под забраном свештенодејства. Неовлашћеним служењем свете Литургије и злоупотребом гостопримства овог манастира Српске Православне Цркве прекршено је више црквених канона, па је Епископ Артемије, заједно са својим следбеницима, овим крајње неразумним поступком ступио на пут отвореног раскола и устао на саборно јединство Српске Православне Цркве.

Свети Архијерејски Сабор обавештава јавност да Епископ Артемије у својим самовољним, неканонским и по јединство Цркве разорним активностима нема подршку Епископата, као ни свештенства и монаштва Српске Православне Цркве, које је остало верно свом светосавском наслеђу и вековном црквеном поретку. Владику Артемија следи четрдесетак одбеглих монаха и монахиња који су погазили основни монашки завет послушности, као и мали број путујућих присталица, који су се у последње време окупљали у манастиру Шишатовцу и делују као својеврсна секта, одвојена од редовног литургијско-црквеног живота Цркве. Све делатности Епископа Артемија по самовољном напуштању манастира Шишатовца и при покушају узурпације епархијске власти и манастира Дубоки Поток канонски су ништавне и неблагодатне. Свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске (осим споменутих лутајућих монаха и монахиња) остало је верно Српској Православној Цркви на челу са Патријархом српским.

Свети Архијерејски Сабор и овом приликом позива верни народ наше свете Цркве да не прихвата неистине и манипулације секташки настројених присталица Епископа Артемија и да ничим не учествује у њиховим антицрквеним активностима, како не би и сами преузели одговорност за неблагословено држање и цепање јединства Цркве.

Свети Архијерејски Сабор позива епископа Артемија и његове заблуделе истомишљенике и послушнике на покајање и повратак благодатном црквеном јединству и канонском поретку, ради спасења свога и спасења других, нарочито оних који му верују и следују.