Редовно братско сабрање свештенства и монаштва Митрополије Црногорско-Приморске

Редовно братско сабрање свештенства и монаштва Митрополије Црногорско-Приморске

Котор, 20.12.2008.год. - Редовно братско сабрање свештенства и монаштва Митрополије Црногорско - Приморске одржано је у Котору. Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Николе у Старом граду служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - Приморски г. Др Амфилохије уз саслужење Његовог Преосвештенства викарног Епископа Диоклијског г. Јована и више свештенослужитеља.

По древном предању Цркве Христове, најприје се Високопреосвећени Архиепископ г. Амфилохије осврнуо на прилике у којима се у протеклој години остваривала еванђелска мисија Митрополије Црногорско-Приморске. Изражена је велика радост што се из године у године, и поред релативно отежаних услова, повећава број свештенства и монаштва, а тиме и поспјешује духовна обнова Црне Горе.

Тема овогодишњег свештеничког сабрања тицала се људског покајања као једне од темељних вриједности православног хришћанства. Предавање на постављену тему је одржао презвитер мр Саво Денда, парох Тиватски. У дискусији која је услиједила констатовано је да је покајање насушна потреба и једини здрави начин живљења и постојања човјека у сваком, па и у овом времену. На тој вриједности почива и сваки истински напредак личности и друштва.

Свештенство је једнодушно указало на потребу и неопходност што скоријег омогућавања права дјеце на остваривање њиховог права на вјерско образовање у јавним школским установама као темељног права међународних докумената. У том правцу, посебно апелујемо на државну власт да у процесу европских интеграција у најскорије вријеме и овом, као и питању вјерске службе у оружаним снагама, посвети одговарајућу пажњу.

Посебно је важно да се, у духу започетог и отвореног дијалога између Цркве и државе након одржавања научног скупа „Црква и држава у Црној Гори данас“, што скорије започне са припремом и радом на квалитетном уређивању односа између Цркве и државе на темељу међународних докумената и поштовања предања и устројства Цркве Христове у Црној Гори оличеној у Митрополији Црногорско-Приморској и Епархијама Будимљанско-Никшићкој, Милешевској и Захумско-Херцеговачкој. Реституција одузете црквене имовине ни у ком случају није у узрочно-посљедичној вези са овим питањем те се, на бази унапређивања примјене постојећег закона, што прије мора започети са процесом повратка одузете имовине црквана и вјерским заједницама.

Поводом најаве анатемисаног и проклетству предатог бившег свештеника Мираша Дедеића да на Бадњи дан ложи лажне бадњаке испред Цетињског Манастира упозоравамо да такви захтјеви не представљају ништа друго до јавне позиве на грађанске сукобе са несагледивим посљедицама. У том правцу очекујемо од представника државне власти да и у овом случају досљедно примјењују важеће законе.

Свештенство и монаштво Митрополије Црногорско-Приморске са истом ревношћу наставља своју свештену еванђелску благодатну мисију у Црној Гори, а свима православнима и свим људима добре воље честита наступајуће божићне и новогодишње празнике радосно поздрављајући

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!