Саопштење за медије поводом посјете представника Комисије за Цркву и друштво Конференције европских цркава (КЕК) Црној Гори

  • Наслов: Press u Podgorici
  • Албум: Saopstenja
  • Година: 2008
  • Величина: 41:08 минута (7.07 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Представници Конференције европских цркава из Брисела, Господин Ридигер Нол, директор Комисије за Цркву и друштво и замјеник генералног секретара КЕК-а и госпођица Елизабета Китановић извршни секретар за људска права Комисије Црква и Друштво КЕК-а, били су у дводневој радној посјети Црној Гори дана 27. и 28.11.2008.год.

Представници овог европског тијела током свог боравка имали су сусрете са Митрополитом Црногорско приморским Г. Амфилохијем и епископом Будимљанско никшићким Г. Јоаникијем и њиховим сарадницима, а заједно и сусрете са представницима Владе Црне Горе, Министром за људска и мањинска права Г. Фуадом Ниманијем, Министром унутрашњих послова г. Јусуфом Каламперовићем, као и Министром правде г. Мирашом Радовићем.

У разговорима између представника Конференције европских цркава и представника Православне цркве у Црној Гори са представницима државе заједнички је констатован недовољно прикладан законодавно-правни оквир за неометано испољавање вјерских слобода (недостатак спроводљивог закона о положају Цркве и вјерских заједница) али и недовољно ефикасни инструменти заштите имовинских права Цркве. У оквиру разговора посебно је наглашена потреба озакоњења реституције и црквене имовине у свијетлу чињенице да је то право обезбијеђено у корист свих других субјеката.

Представници Цркве посебно су истицали неефикасан рад судова у Црној Гори у случајевима који су везани за Цркву, као и случајеве ширења неистина о Српској Православној Цркви и Митрополији Црногорско - Приморској у медијима, укључујући и јавни сервис РТЦГ.

Повод ових сусрета су отворена питања везана за вјерске слободе, положај Цркве и вјерских заједница у Црној Гори, као и актуелна догађања – забране црквеног обреда у Православној цркви у Бајицама на Цетињу од 31.10.2008.год. инцинденти у Драговољићима код Никшића као и угрожавање црквене имовине и храмова на другим мјестима.

Представници Конференције европских цркава и представници Српске православне цркве, пренијели су представницима Владе ЦГ своја запажања у вези са отвореним питањима између Цркве и вјерских заједница и црногорске државе. Представници Владе ЦГ су с посебним уважавањем и пажњом пратили ставове изнијете од стране представника Конференције и Православне цркве у Црној Гори по наведеним отвореним питањима, истовремено изражавајући и спремност на сарадњу у циљу праведног превазилажења свих проблема на релацији Цркве и вјерских заједница и државе.

Заједнички је констатовано да је отворен дијалог представника Цркве и државе по свим питањима упутна пракса и предуслов праведног рјешења проблема који оптерећују тај однос. Тренд усаглашавања свих закона Црне Горе са европским правним стандардима и праксом, намеће потребу за другачијим уређењем односа Цркве и државе од постојећег анахроног закона из 1977.год. С тим у вези, представници Владе ЦГ су изразили спремност на прихватање конструктивних сугестија како од представника Конференције европских цркава, тако и од представника свих конфесија у ЦГ, у циљу праведног регулисања односа између Цркве и државе.

Комисија за Цркву и друштво КЕК-а изразила је спремност да помогне заинтересованим странама у Црној Гори на изради будућег нацрта закона о црквама и вјерским заједницима који је у надлежности Министарства за људска права и мањине Црне Горе.