Бесједа Митрополита Амфилохија са освећења древног храма Светог Димитрија у цетињском селу Угњи

Tagged:
  • Наслов: besjeda
  • Година: 2007
  • Величина: 21:12 минута (6.07 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 40Kbps (CBR)

 Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије са свештенством, служио је 15. јула 2007 Свету Архијерејску Литургију и извршио освећење древног храма Светог Димитрија у цетињском селу Угњи, који је јесенас оскрнављен упадом антицрквених лица. Након Свете службе Божије Високопреосвећени Архиепископ Г. Амфилохије служио је парастос за све упокојене из братства Мировића.

У литургијској проповиједи вјерницима (међу којима су били присутни представници свих братстава овог села) сабраним на Светој служби Божјој, Високопреосвећени Архиепископ Г. Амфилохије је рекао да смо се увијек враћали Светињи без које нам нема живота.

" Саборно схватање и поимање Цркве посвједочено је и овдје нама. Посвједочено је и онима који су понекад незнавени па не знају, који покушавају да своје диобе, своје страсти и идеологије пренесу на Цркву. Црква је с оне стране идеја и идеологија, страсти, нација. Црква је Црква Божија. Ово је црква Светог Димитрија на првом мјесту, али и свих оних који га поштују. Ово је црква Светих Божјих људи, црква у којој се призива име Божије, гдје се то име призивало и призиваће се, гдје се крштавамо, вјенчавамо, гдје се опојавамо одлазећи у Божија наручја и вјечно Божије Царство. Само они који тако схватају Цркву знају шта је она у ствари, знају шта је Бог и познају Га и знају који је прави и истински пут људи који живе овдје на земљи и како им треба живјети и ходити. То су знали и они чија смо имена данас овдје поменули, они који овдје почивају из часног братства Мировића и свих оних који почивају на овом Светом гробљу", рекао је Архиепископ Г. Амфилохије.

По завршетку Свете службе Божије братство Мировића уприличило је трпезу љубави и том је приликом Архиепископ Г. Амфилохије казао да га радује што се данас налази на овом мјесту. Поменувши да је у кући Мировића била древна, стара читуља која је сагорела кад и стара кућа и да је једино за чим је ђед Илија тада жалио било то што му је читуља сагорела, Архиепископ Амфилохије је казао да су то били прави људи који су чували памћење.

 "И дај Боже да таквих људи и даље изњедрава ова Црна Гора, људи са тим и таквим памћењем јер онај који памти он зна ко је и шта је и није га лако преварити. Муву је лако преварити, она својом главицом главиња и који год вјетар да дуне занесе је и носи. Има на жалост у Црној Гори сада доста мува и људи мувљега памћења. Али, хвала Богу, има доста, и много више, оних који имају право, истинско, вјечно памћење. Оне који памте овдје на земљи и Бог памти. Оне који је не бришу Бога из свога памћења неће ни Бог избрисати из своје књиге живота и свога памћења, вјечне памјати своје", рекао је Архиепископ Г. Амфилохије.

Црква Светог Димитрија у селу Угњи последњи пут је обновљена у XIX вијеку, у вријеме књаза Николе и протојереја Стефана Капичића, овдашњег свештеника, о чему свједочи натпис на иконостасу ове Светиње.

Високопреосвећеном Архиепископу Г. Амфилохију у току Свете службе Божије саслуживали су протојереј Гојко Перовић ректор Цетињске Богословије, презвитер Љубомир Јовановић и ђакон Миладин Кнежевић.