Митрополит Амфилохије: Његош се суочавао са истим егзистенцијалним реалностима са којима се и ми суочавамо

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Katedra
  • Година: 2017
  • Величина: 43:28 минута (7.46 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Овогодишњи „Трг од ћирилице“ свечано је отворио Високопреосвећени архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије бесједом о Светом Петру Другом Петровићу Његошу, Ловћенском Тајновидцу и јубилеју 170 година „Горског вијенца”.

Високопреосвећени Митрополит је подсјетио да Горски вијенац почиње посвјетом Праху оца Србије, те је везивање Његоша за Карађорђа од изузетног значаја па и овај јубилеј треба повезати са 200 годишњицом мученичке смрти Вожда у Радовањском Лугу.

Високопреосвећени је казао да се Његош сучавао са истим егзистенцијалним реалностима са којима се и ми данас суочавамо и да је то најбоље описао је 1850. у једној реченици „Ја сам мученик послије два урагана, европејског и азијатског“ коју је написао послије посјете Италији.

„Тешко је разабрат који је ураган данас снажнији,моћнији. Азијатски ураган траје код нас на Балкану од Косовског боја 1389. године и прожима сва европска збивања. То потврђује и оно што се догодило послије распада бивше Југославије у Босни и Херцеговини и Косову и Метохији, када је Косово проглашено независним и по први пут у историји је постао већински исламски простор. Његош је већ знао шта ће се догодити, предосјетио је значај реченице у Горском вијенцу „надање је наше закопано на Косову“. Он је судбину свог народа и саме Црне Горе доживјео као Косовски збјег“, рекао је митрополит Амфилохије.