Др Сухеил Фарах представио у Никшићу књигу „Слобода и одговорност у потрази за хармонијом“ Патријарха Кирила

Tagged:
  • Наслов: dr Suheil Farah
  • Албум: Katedra
  • Година: 2017.
  • Величина: 53:33 минута (9.2 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У Никшићу је, у организацији Друштва црногорско-руског пријатељства и Црквене општине Никшић, у четвртак 8. јуна 2017, гостовао академик Сухеил Фарах.

Након предавања које је на тему „Будућност хришћанства на Блиском Истоку“ одржао у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, др Сухеил Фарах одазвао се и на позив Друштва црногорско-руског пријатељства и Црквене општине Никшић, гдје је представио књигу „Слобода и одговорност у потрази за хармонијом“, аутора Његове Светости Патријарха московског и цијеле Русије Г. Кирила.

Сухеил Фарах је доктор философских наука, редовни професор философије и цивилизација на Факултету за друштвене науке и литературу Либанског Универзитета. Гостујући је професор на државном Универзитету у Њижни Новограду и на државном Универзитету у Москви. Активни је члан Руске академије образовања, ректор Отвореног универзитета „Дијалог цивилизација“, оснивач и предсједник „Либанско-руске куће“, основане у Бејруту 1996.

Објавио је двадесетак књига и преко 280 истраживачких радова на арапском, руском, француском и енглеском језику. Област интересовања и научно-истраживачког рада др Фараха су: руски оријентализам и арапска култура, питање културе у савременој арапској философској мисли, лаицизам и религија, либански и оријентални културни идентитет, руски културни идентитет, философија науке, философија религије, дијалог и партнерство међу цивилизацијама и религијама.

Православни богословски факултет Београдског универзитета издао је 2010. књигу „Слобода и одговорност у потрази за хармонијом“ у преводу на српски језик, чији уредник је био проф. др Богољуб Шијаковић. Дјело је изазвала велику пажњу јавности, а у њеној тадашњој промоцији у Београду учествовао је лично Патријарх Кирил, тада Митрополит смољенски, подсјетио је у уводној ријечи свештеник Остоја Кнежевић, старјешина никшићког Саборног храма, поздравивши, у име организатора, уваженог госта, који је поменуту књигу приредио за двојезично арапско-руско издање.

Академик Фарах је, након промоције, разговарао са публиком на актуелне теме. На крају вечери он је свештенику Остоји Кнежевићу уручио примјерак арапско-руског издања књиге „Слобода и одговорност у потрази за хармонијом“ на дар Епархији будимљанско-никшићкој.