Разговор са Милом Цицмилом о страдању Пиве у Другом свјетском рату

Tagged:
  • Наслов: Mile Cicmil
  • Албум: Katedra
  • Година: 2017
  • Величина: 52:53 минута (9.08 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

На празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, у сриједу 7. јуна 2017, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, служиће Свету Архијерејску Литургију у спомен-храму у Долима, у Пиви, мјесту гдје је 7. јуна 1943. године од стране њемачке Принц Еуген Дивизије, убијено више од 520 житеља тог краја и околних села.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ канонизовао је жртве злочина у Пиви, у чијим селима је од 6. до 12. јуна 1943. поменута нацистичкa Принц Еуген дивизија, у чијем саставу је био велики број фолксдојчера и босанско-херцеговачких усташа, побила 1290 недужних душа, међу којима 549 дјеце и омладине до 20 година.

Дола су, као највеће стратиште у овом крају, постала мјесто саборног спомена свих пивских новомученика. Дан њиховог спомена биће 7. јун.Тим поводом разговарали смо са историчарем Милом Цицмилом, аутором књиге „Крв Пиве“, која представља изузетно важно и потресно историјско свједочење о страдању Пиве у Другом свјетском рату. Заснована је на исцрпним подацима са именима свих 1290 невино страдалих, именом и презименом, као и имена свих оних који су страдали у Пиви са једне и са друге стране, представљена су мјеста и села, начин на који је злочин вршен.

Разговор са Милом Цицмилом водила је Сенка Чоловић Шумић.