Академија поводом 160 година од рођења најблиставијег ума човјечанства

  • Наслов: Akademija u Niksicu
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2016
  • Величина: 17:46 минута (8.14 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 22kHz 64Kbps (CBR)

У Никшићу је у суботу вече, 23. јула 2016, на платоу испред Саборног храма Светог Василија Острошког, одржана академија поводом 160 година од рођења Николе Тесле.

Сабрање је благословио, обративши се пригодним архипастриским словом о Николи Тесли, великом уму нашег народа и наше Православне Цркве, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Духовну академију, поводом великог јубилеја - 160 година од рођења великана Николе Тесле, организовали су: Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка, НВО Друштво „Никола Тесла" из Подгорице, Међународни центар за истраживање наслеђа „Никола Тесла" Београд, Москва, Институт за српску културу из Никшића.

У академији су учествовали: др Трипко Драганић, дипл. ел. инжењер Душан М. Тесла, дипл. ел. инг. Рајко Радусиновић, мр Милка Кресоја, директор Међународног центра за истраживање наслеђа „Никола Тесла" Београд и Москва, а излагање др Страхиње Булајића, који је из оправданих разлога изостао у академији, прочитао је Марко Ковачевић.

У културно-умјетничком програму су учествовали: хор Светог новомученика Станка, гуслар Горан Перовић и проф. виолине Тамара Кривокапић, а вече је водио свештеник Никола Пејовић.