Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу

Tagged:

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом ПољуУ суботу 17. октобра 2015, на дан када наша Света Црква молитвено прослављаСветог Стефана и Јелену Штиљановић, освештан је храм Светог Јована Крститеља и Претече у Бајовом Пољу у Пиви.

Новоподигнуту цркву освештао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва наше Епархије: архимандрита Никифора Миловића, секретара ЕУО Епархије будимљанско-никшићке, јереја: Данила Зиројевића, Жељка Ројевића, Мирка Вукотића, Мирослава Михаиловића, јеромонаха Лазара Стојковића, настојатеља манастира Заграђе и јерођакона Сава Вукајловића, сабрата манастира Ђурђеви Ступови.

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу

Преосвећени Епископ је извршио велико освећење храма, а потом, уз саслужење поменутог свештенства, одслужена је и Света Архијерејска Литургија.
Вјерни народ, сабран у великом броју поводом свечаног чина освећења цркве у Бајовом Пољу, поздравио је архипастирском бесједом Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу

„Данас смо се сабрали у овом светом храму, освештали га уз молитвено учешће многог свештенства и народа Божјег, а са нама, у то смо увјерени, су, по ријечи Божјој, и свети анђели и арханђели и сва Црква Божја, јер смо данас овај свети храм, освећујући га принијели на дар Господу Богу, а Господ је излио своју благодат, своју милост и своју свјетлост, обукао овај свети храм у вјечну и непролазну свјетлост и дао му светост и светињу да освећује нас који се у њега сабирамо".

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу

„Потрудише се људи из овог мјеста и они који су одавде негдје одселили и они који овдје живе, сви заједно, а чини ми се, чак, и они који су одселили негдје друго да су још веће усрђе приложили, да су имали снажнији мотив и то је природно, јер је човјек везан за своје корјене, за своје огњиште, за гробове својих предака, за свој завичај, а тек кад оде негдје друго да живи постане свјестан колико његов завичај и његово огњиште има светости, силе и светиње, колико му значи у животу".

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу

„Зато се надамо, драга браћо и сестре, иако се још увијек људи одсељавају из ових гора да ће ова црква измијенити на боље живот у овом мјесту. Прије свега она представља сјајни украс овог мјеста, она је заблистала свјетлошћу Божјом и та свјетлост се преноси на ваше домове и на ваше породице, ма гдје живјели. Надамо се да ће ова црква, отварајући своја врата свима и позивајући све, убудуће сабирати народ овог краја и све који буду жељели да дођу да се помоле под сводовима ове светиње и да ће она дати нови живот овом мјесту, јер гдје би човјек дошао да се одмори, да се орасположи, да добије снагу и обновљење него у свој завичај, а нарочито зато што свакога од нас вежу најдраже успомене за завичај. Али какав је то завичај ако нема цркве у њему.Да се овдје сабирамо, драга браћо и сестре, да дјечицу крштавамо, да младенце вјенчавамо, да се овдје сабирамо на Свето причешће, да се хљебом Небеским хранимо", бесједио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, захваливши свима, а нарочито члановима Одбора за изградњу цркве, који је у периоду градње радио сложно и како доличи те ова црква, истакао је Владика, може послужити као примјер са колико пажње, љубави и умијећа се подиже светиња Божја.

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу

Током Свете Архијерејске Литургије у новоосвећеном храму обављен је и чин крштења у којем су печат дара Духа Светог примила два нова члана Цркве Христове.

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу

Цркву Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу, у славу свог небеског заштитника, подигла су братства Јововићи и Јовићевићи уз братску помоћ вјерног народа и људи добре воље.Земљиште за богомољу Цркви су приложили Панто и Мишко Јовићевић и Микоња Јововић.

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу

Овом приликом су највећим добротворима храма уручене архипастирске грамате, којима је Преосвећени Епископ Јоаникије „за показану љубав и доброчинство према својој Светој Цркви"одликовао Одбор за изградњу цркве, као и Момира Јововића, Микоњу Јововића, Видоја Јововића, Јована Јововића, Велимира Јововића, Тома Јововића, Радана Јововића, Радована Јововића, Милана Јовићевића, Војина Благојевића.

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу

Након завршеног богослужења услиједио је пригодан програм. Ријечима добродошлице сабрање је поздравио Видоје Јововић, предсједник Одбора, а уручене су и захвалнице свима који су учествовали у овом богоугодном дјелу.
У празничној радости и свечаности поводом освећења првог храма у живописном пивском селу Бајовом Пољу уприличена јетрпеза братске љубавии народно весеље.

Свечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом ПољуСвечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом ПољуСвечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом ПољуСвечано освећење храма Светог Јована Крститеља у Бајовом Пољу