Епископ Јоаникије на празник Задушнице служио у спомен-храму у Долима у Пиви

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља и Духовске задушнице, у суботу 7. јуна 2014, Свету Архијерејску Литургију у спомен-храму посвећеном овом празнику у Долима у Пиви.

Преосвећеном Епископу је саслуживало више свештеника и свештеномонаха Епархије будимљанско-никшићке, а као и претходних година обављен је помен жртава пивског краја које су страдале у Другом свјетском рату. У Долима су на овај дан 1943.године убијена 522 житеља овог села, а стравични покољ нејачи, жена, дјеце и стараца почили су припадници „Принц Еуген" дивизије и усташе-муслимани из гатачког среза и околине. Међу невиним жртвама било је и 107 дјеце, млађе од 7 година.

Сабраном народу, потомцима и родбини Новомученикадолских и поштоваоцима њихове жртве, који се у знак сјећања на страдање у Долима, традиционално окупљају на овом светом, бесједио је Његово Преосвештенство Владика Јоаникије.

Храмовна слава спомен-цркве Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, у Долима прослављена је освештањем славског колача и жита.

Домаћин храмовне славе био је Милић Кецојевић, а за наредну годину се пријавио Радојица Блечић.

Бесједу је одржао професор српског језика Веселин Матовић.

Молитвеном сабрању су присуствовали и представници мјеста Велика под Чакором, гдје је 28. јула 1944. године од злочиначке руке на скоро идентичан начин, невино убијено око 600 житеља, углавном нејачи, стараца, жена и дјеце. У име присутних Величана, са којима се Пивљани осјећају као браћа по страдању, обратио се професор Бранко Пауновић.

Одржан је пригодан културно-умјетнички програм, који традиционално организују Центар за културу Плужине и Манастир Пива, а учествовали су: пјесници Александар Марковић и Мироје Вуковић, рецитатор Наташа Мићановић и појац Лука Цицмил.