Епископ Јоаникије служио на празник Св. Владике Николаја Жичког и Охридског у селу Његњеву код Бијелог Поља

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Светог Владике Николаја Жичког и Охридског, у суботу 3. маја 2014, Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном нашем духовном Оцу Светом Владици Николају Српском у селу Његњеву код Бијелог Поља, поводом прослављања храмовне славе.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке уз молитвено учешће вјерног народа Његњева и бјелопољског краја.

Надахнутом бесједом о Светом Николају Велимировићу, апостолу српскоми васељенском новијег времена, обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, који је, између осталог, казао да Свети Владика Николај није везан само за Србију, нити за Црну Гору одакле је његово старо поријекло, као ни за Охрид,  Свету Гору и Русију или било које мјесто посебно, него је везан за цијелу васељену, за све православне народе, за све људе који мисле о смислу живота и упућују у тајне вјере и побожности.

„Његов ум је могао да обухвати цијелу васељену, цио космос, не по својим људским моћима, него зато што се његов ум сједињавао са Божанским умом па му је Божански ум откривао оно што једино он може да појми и разумије. Његово око је могло да проникне у дубину прошлих вјекова и вјекова који долазе, али не људском свјетлошћу, него Божјом свјетлошћу коју је он непрестано упијао молећи се Богу, размишљајући о Богу, славећи Бога", казао је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Поводом храмовне славе цркве Светог Николаја Жичког и Охридског у Његњеву, прве богомоље у Црној Гори која је посвећена нашем духовном Оцу Владици Николају, благосиљан је славски колач и приређена славска трпеза хришћанске љубави, чији домаћин је Црквени одбор са мјештанима Његњева.