Спасовдан је круна свих празника Господњих

Празник Вазнесења Господњег прослављен је Светом Архијерејском Литургијом у манастиру Ђурђеви Ступови, коју је, уз саслужење братства Манастира и свештенства архијерејског намјесништва беранског, служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Празничном богослужењу присуствовао је велики број вјерника, који су се причестили најсветијим тајнама Тијела и Крви Христове.

Велики празник Цркве Божије сабраном народу честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије, који је, између осталог, казао да Вазнесење Христово представља круну и пуноћу празника Господњих.

"Свети празник Вазнесења Христовог можемо сагледати као пуноћу празника Господњих. Ако је Божић почетак и коријен свим Господњим празницима, онда је празник Вазнесења Христовог завршетак и круна празника Господњих. За десет дана слиједи, наравно, још један велики празник, празник Силаска Светог Духа, али зашто повезујемо Божић и Вазнесење - јер се први пут у историји спасења рода људског догодили да на Божић сиђе Бог, а, такође, на овај празник први пут се догодило да на Небо узиђе човјек, што све треба схватити у оквиру Јеванђења Христовог".

"Господ Исус Христос сишао је на ову земљу као Богомладенац, као дијете младо, предвјечни Бог, а узишао је на Небо четрдесети дан послије васкрсења, као Син Божији, као истинити Бог, као истинити човјек. Важно је нагласити да је узнешена људска природа у Христу и сједи са десне стране Бога и Оца, а када кажемо са десне стране Бога и Оца, то се не говори само у неком просторном смислу, него је десна страна, страна највеће части и највеће славе. И ту је наша природа, људска природа смјештена благодарећи Христовом дјелу спасења и искупљења", нагласио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.