Храмовна слава спомен-цркве у Долима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско - никшићки Г. Јоаникије служио је у петак 7. јуна 2013. године, на празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, Свету Архијерејску Литургију у спомен - храму посвећеном овом празнику у Долама у Пиви.

Саслуживало је више свештенослужитеља Епархије будимљанско - никшићке, а током Светог богослужења обављен је помен свих жртава пивског краја, страдалих у Другом свјетском рату. Само у једном дану 7. јуна 1943.године управо у Долама, од стране припадника злогласне „Принц Еуген" дивизије и усташа - муслимана из гатачког среза и околине Пиве, убијена су 522 житеља овог села. Међу невиним жртвама било је и 107 дјеце, млађе од седам година.

Сабраном народу, потомцима и родбини долских Новомученика и поштоваоцима њихове жртве, који се у знак сјећања на страдање у Долима, традиционално окупљају на овом светом, бесједио је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.

Храмовна слава спомен-цркве у Долима прослављена је благосиљањем славског колача и освештањем жита. Бесједу је одржао проф. др Јован Делић.

Молитвеном сабрању су присуствовали и представници мјеста Велика под Чакором, гдје је од злочиначке руке 28. јула 1944. године, на скоро идентичан начин, невино убијено око 600 житеља, углавном нејачи, стараца, жена и дјеце. У име присутних Величана, са којима се Пивљани осјећају као браћа по страдању, обратили су се предсједник Удружења Величана новинар Гојко Кнежевић и књижевник Тодор Живаљевић Велички.

Домаћин храмовне славе био је Миленко Ћаласан, а за наредну годину се пријавио Милић Кецојевић. Одржан је пригодан културно-умјетнички програм, који организују Центар за културу Плужине и Манастир Пива.