Audio by title markovdanska_litija_u_podgorici

Марковданска литија у Подгорици са моштима преподобног Симеона Дајбабског, 8. мај 2010

9:43 минута (1.67 МБ)

Улицама Подгорице прошла је традиционална Марковданска литија, по први пут са моштима новопросијавшег Светитеља наше Цркве преподобног Симеона Дајбабског. Литију, у којој су били бројни вјерници Подгорице, предводили су Високопреосвештени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије и Преосвештена Господа Епископи: будимљанско - никшићки Јоаникије, аустралијско - новозеландски Иринеј и диоклијски Јован, са бројним свештенством и свештеномонаштвом. Учествовали су и руски монаси и поклоници из сибирских градова Краснојарска и Нориљска, који ових дана бораве на поклоничком путовању по Црној Гори.

Марковданска Литија улицама Подгорице, 8. мај 2011

Tagged:
11:34 минута (1.99 МБ)

У емисији „Записи“, чућете прилог о свечаној Марковданској Литији са моштима Светог Симеона Дајбабског, коју је јуче, улицама Подгорице предводио, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополт Црногорско приморски Господин Амфилохије.

Литија улицама Подгорице на празник Светог Апостола и Јеванђелисте Марка

13:26 минута (2.31 МБ)

На дан Светог Апостола и Јеванђелисте Марка, небеског заштитника главног града Црне Горе, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије предводио је литију са моштима Светог Симеона Дајбабског од цркве Светог Ђорђа до куће Ђечевића, гдје се и данас налазе остаци древног храма Светог Апостола и Јеванђелисте Марка. Митрополит је том приликом посјетио и Халида Ђечевића, који је говорио о времену прије Другог свјетског рата, када су литије, као и данас, биле редовне. Припремио колега Славко Живковић.

Марковданска литија у Подгорици

29:45 минута (5.11 МБ)

Литија са моштима преподобног Симеона Дајбабског поводом празника Светог апостола и јеванђелиста Марка, Крсне славе и заштитника Подгорице, кренула је, као и претходних година, из цркве Светог Ђорђа под Горицом до кућа Ђечевића гдје се некада налазио манастир посвећен Светом Марку.

Литију је предводио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Кроз Подгорицу прошла традиционална Марковданска литија

13:15 минута (2.28 МБ)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и викарни Архиепископ петергофски Господин Амвросије предводили су синоћ са свештенством Митрополије црногорско-приморске традиционалну Марковданску литију која се улицама Подгорице кретала од цркве Светог Ђорђа под Горицом, до остатака древног манастира Светог апостола и јеванђелисте Марка на локалитету Дрпе Мандића и назад.

У Литији су ношене мошти преподобног Симеона Дајбабског, а молитвено је учетвовало мноштво православних вјерника из Подгорице.